Kielen opettajalle muutama vinkki...

Monilla TVT:n käyttöä aloittelevilla ja aiheesta kiinnostuneilla opettajilla on halu katsoa esimerkkejä ja tapauksia, joissa TVT:aa on käytetty juuri siinä hänen aineessaan. Koko työaika menee varsinaisen työn tekemiseen ja työaika ei riitä uusien mahdollisuuksien katsastamiseen. Mikä avuksi? Joskus saattaa löytyä aikaa, mutta mistä lähteä liikkeelle netin aavan avaruuteen? Helposti se vähä aika kuluu sopivien hakusanojen kokeiluun. Tämä problematiikka ei ole kenellekään helppo.

Halusin itse katsoa mitä löytäisin nettiä selatessani itselle vieraammalla (eli kielten oppimisen) alueella. Käytin useita hakusanoja, mutta esim. kielten opetus, kielen oppiminen, ruotsin kieli oppimateriaali ... jne. Alla on muutamia linkkejä, joita löysin. Muutaman niistä tiesin entuudestaankin. Hyviä paikkoja löytää uusien hankkeiden kuvauksia ovat erilaisten järjestöjen ja sosiaalisen median sivustot. Hankkeiden kuvausten perusteella voi (ehkä) löytää paikan, jonne hanke tuottaa materiaalia. Itselle opettajana jää lähdekriittisyys eli esim. sopiiko asia mun opetukseen. Erittäin harvoin löytää jotakin joka sopii suoraan sellaisenaan, joten pitää olla valmis kokeilemaan ja työstämään asiaa itsekin.

Tässä joitain minussa heränneitä menetelmäituja ja ajatuksia:
  • oppilaiden väliset äänikeskustelut Skypen/Mesen avulla
  • pienen aineen/tarinan kerronta (läksy) ja tekeminen etherpadilla/Google docsilla/wordilla/libreofficella...
  • sarjakuvan tekeminen vieraalla kielellä tmv.? (ks. ohjetta esim:  http://sometu.ning.com/events/digitaalisen-tarinankerronnan-ty-paja)
  • sanojen harjoittelu kaverin kanssa etävälineen avulla, toinen chatissa antaa sanan ja toinen kääntää sen paluupostiin
  • entä, jos lähdemateriaalina oppilaan esityksessä voisi käyttää erikielistä wikipediaa?
  • Tai lähteenä jokin hyvä ruotsinkielinen blogi ks. http://bloggen.fi

Löysin sitten muutamia keskustelupaikkoja:
Lähdepaikkoja:
Yhdistys (tämä lienee ruotsin opettajille tuttu):
Ruotsin opiskelua Facebookissa
Hei, ja jos viitsit, lisää omia löytöjäsi kommentteihin ...

Kommentit

  1. Opiskelijoille kannattaa myös suositella Senjan Facebook-sivuja ruotsin bättraamiseen http://www.facebook.com/Senjaopettaa Homma on levinnyt saamen, viron, saksan, puolan ja englannin opettamiseen. Koko juttu lähti liikkeelle abin tuskasta ruotsin kirjoitusten alla. Vuodessa 12 miljoona käyntiä (lue vuoden kooste http://hurrinhurmauskone.com/2012/01/03/12miljoonaa-miten-se-tehtiin/)

    VastaaPoista
  2. Sattumalta aikaisemmista tutuista ihmisistä löysin henkilön, joka toimii opettajana Senjaopettaa sivuilla. Tuli vaan puhelimessa puheeksi :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oppimisanalytiikka opettajan työvälineeksi

Opettajat kertovat kehitystehtävästään: Kokemuksia Eliademyn käyttöönotosta