Edulan mobiilikäytön kokeilua

OpenPäivitys koulutuksessa on ryhmä, jossa halutaan käyttää iPadeja. Yhä enemmän muutenkin käytetään tablettikoneita tai sitäkin pienempiä ns. älypuhelimia. Hämeenlinnassa kahden lukion opettajista muodostuva ryhmä on kokeillut jo keväästä alkaen iPadien käyttöä. Aloitimme myös OpenPäivityksessä iPadien käytön osana koulutustarjontaa eli iPad voidaan ottaa välineenä mukaan koulutukseen ja erilaisia asioita pyritään tekemään sillä. Keväällä teimme ja editoimme pieniä videoita iMovie ohjelmalla. iMoviesta löytyy muuten pienet opastevideot Edulan mediakirjaston kautta.

Kokeilin Edula-alustan käyttöä iPadilla (ns. uusi iPad) ja yllätyksekseni se toimii vallan mainiosti. Kaikkea en kokeilussani varmaankaan tullut läpikäyneeksi, mutta kirjautuminen, sivujen katsomiset, keskustelualueet toimivat hyvin. Ensimmäinen pieni jumi tapahtui tekstieditorin käytössä, mutta sekin kuitenkin onnistui kokeilun ja harjoittelun jälkeen. Edulahan on rakennettu moodle2.2-alustalle ja se käyttää TinyMCE-editoria. Editorilla voi näppäinten kautta asettaa otsikoita, lihavoida tai esim. tehdä listan ja paljon muuta. Jumi aiheutui lähinnä siitä, että miten sain pois lihavointi-moodin. Eli kun laitan lihavoinnin päälle, niin en meinannut saada sitä sitten pois. Tekstin muotoilu onnistuu kuitenkin parhaiten niin, että kirjoittaa ensin tekstin. Sitten näytöllä kun kaksoisnapauttaa tekstin sanaa, niin saa valikon, jossa voi leikata, kopioida jne. sanan. Maalaat haluamasi pätkän tekstiä ja napautat editorin kuvaketta esim. lihavoi. Homma toimii!

Toinen seikka iPad-käytössä on se, että tiedostoja ei voi ladata suoraan iPadista. Tämäkin homma onnistuu kuitenkin niin, että alustalle on määritelty tiedostopankkeja (tosin vain admin voi ne laittaa). Määrittelin (satun olemaan admin) mm. Google docs ja Dropbox-pankit alustalle ja kaikki tiedostot siellä ovat sitten käytettävissä alustalla. Mihin tahansa aineistoon tai aktiviteettiin tiedostoja tarvittaessa, nämä pankit ovat käytössä. Omiin docs tai dropbox tiedostoihisi pääset syöttämällä oman tunnuksen ja salasanasi. Laina-iPadilla työskennellelläsi muista kirjautui myös ko. palveluista erikseen ulos. iPadillahan voi olla Dropbox ja Google-docs appsit myös käytössä. Kun iPadilla otat vaikkapa kuvan, tallennat sen dropboxiin ja tuot sen Edulaan/alustalle dropboxin kautta. Eli tämäkin onnsituu näin. Muitakin tapoja lienee, mutta tässä yksi toimiva.

iPadin näyttö sisäänrakennetulla (safari) selaimessa riittää Edulan käyttöön hyvin. Kun kyseessä on pienenmmät näytöt (puhelimet), on ehkä parempi käyttää appseja, joita näyttää tulkevan markkinoille ja toreille. Palataan niihin tarvittaessa. Ja jahka on kokeiltu enemmän. Nykyisin moodlessa on laitteen tunnistava automatiikka ja se osaa vaihtaa ulkoasun/teeman sen mukaan. Natiiviulkoasuteema tulee muuten jo asennuspaketin mukana.

Nii hei! Ohjeitahan löytyy myös Edulan mediakirjastosta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oppimisanalytiikka opettajan työvälineeksi

Kielen opettajalle muutama vinkki...

Opettajat kertovat kehitystehtävästään: Kokemuksia Eliademyn käyttöönotosta